Four Pillars Rare Dry Gin to już drugi gin po Four Pillars Bloody Shiraz Gin, który gości na łamach bloga. Produkowany jest w australijskiej destylarni Four Pillars, która w Londyńskim konkursie IWSC w 2019 została ogłoszona najlepszą destylarnią ginu.
O historii powstania destylarni wspominałem, przy poprzednim poście, dziś pora skupić się na nazwie. Four Pillars, odwołuje się ona do czterech wartości/filarów produkcji ginu: nr 1 składniki, z których produkują gin, nr 2 woda użyta do produkcji, nr 3 to miedziane alembiki i najważniejsza nr 4, czyli miłość do produkcji ginu! Każdą z tych wartości reprezentuje jedna kropka na etykiecie i butelce.
Four Pillars Rare Dry Gin powstaje ze spirytusu uzyskane z pszenicy. Do jego produkcji używanych jest 10 składników: jałowiec, zielony kardamon, nasiona kolendry, liście tasmańskiej, lancety pieprzowej, mirt cytrynowy, anyż, cynamon, arcydzięgiel, lawenda i pomarańcze. Na szyjce każdej butelki jest informacja z nazwami alembików, które zostały użyte podczas destylacji, numer partii i numer butelki. Butelkowany z mocą 41,8%.
Nota smakowa:
NOS: Słodko, cytrusy, pomarańcza, kolendra, pieprz, jałowiec, arcydzięgiel, mięta, zioła.
SMAK: Słodko, cytrusy, pomarańcza, kolendra, jałowiec, mięta, pieprz.
FINISH: Słodki, pomarańcza, jałowiec, mięta, pieprz.
ABV: 41,8%.
Kraj: Australia.
Subiektywnie ode mnie:
Pyszny! Dużo ziół pomieszanych z pomarańczą i cytrusami z nutką pieprzu. Aromat jest przyjemny dla nosa, szczególnie pomarańcza i miętą. W smaku jest słodki, delikatny. Bardzo dobrze smakuje sam. Finish przyjemny, delikatny. Gin idealnie odnajduje się w połączeniu z dobrym tonikiem, dając odświeżającą kompozycję. Polecam spróbować, a nawet zaopatrzyć się w butelkę.
Cena: 144 PLN.
Można kupić np tutaj:
Autor: Rafał Stanowski
Dodaj komentarz