Jak powstaje Gin?
Jak powstaje Gin? Patrząc technicznie na Gin, w praktyce jest to aromatyzowana wódka jagodami jałowca z dodatkami innych ziół/przypraw. 15 grudnia 2008 roku Unia Europejska ustanowiła „Spirit Drink Regulation 11/2008” na podstawie którego zostały zdefiniowane poszczególne rodzaje alkoholów. Na podstawie tej ustawa Gin jest definiowany jako alkohol etylowy z dodatkiem redestylowanych lub macerowanych naturalnych składników lub olejków aromatycznych o mocy co najmniej 37,5%. Gin też może być barwiony i dosładzany.
![Aparatura destylacyjna](https://i0.wp.com/gin.stanowski.e-kei.pl/wp-content/uploads/2018/01/distillation-8-638.jpg?resize=638%2C479)
Aparatura destylacyjna. Foto: slideshare.net/SunilKumar148/distillation-34796501
Jak w praktyce powstaje Gin?
Do produkcji ginu potrzebny jest spirytus uzyskany z naturalnych składników o mocy minimum 96% według prawa. Prawo nie reguluje w jakiś sposób ma odbyć się destylacja, ani z jakich dokładnie składników ma być uzyskany. Zgodnie z tym możemy mieć spirytus, który został uzyskany w kolumnach destylacyjnych lub alembikach. Składnikami do uzyskania spirytusu mogą być zboża, jak: jęczmień, żyto, kukurydza, ale też np. melasa czy winogrona. Właściwie o tym, z czego ma być wydestylowany i jaka metodą spirytus decyduje twórca ginu.
![Przykład użytych ziół/przypraw.](https://i0.wp.com/gin.stanowski.e-kei.pl/wp-content/uploads/2018/01/chasepotatobots.jpg?resize=676%2C676)
Przykład użytych ziół/przypraw. Foto: summerfruitcup.wordpress.com
Mam spirytus, co dalej?
Tu są trzy możliwości. Pierwsza to dodać do spirytus esencji z ekstraktu jałowca z wybranymi składnikami jak zioła, przyprawy i przy użyciu wody rozcieńczyć do minimum 37,5%. Druga możliwość, to ponowna destylacja. Tutaj jednak przez zaczęciem procesu ponownej destylacji dodajemy jagodny jałowca i inne zioła/przyprawy. Trzecia możliwość to macerowanie jagód jałowca i składników botanicznych w alkoholu dla uzyskania pożądanych aromatów.
Rodzaje Ginów
Distilled Gin
Powstanie tego rodzaju ginu możemy podzielić na dwie części. Pierwsza, to w procesie ponownej destylacji jest dodawany jałowiec i inne naturalne dodatki. Po tym procesie producent może dodać ekstrakt z naruszalnych lub sztucznych składników. Gin ten też może być poddany procesowi koloryzacji, czyli standaryzowaniu barwy przy użyciu barwinka.
![Tanqueray](https://i0.wp.com/gin.stanowski.e-kei.pl/wp-content/uploads/2018/01/chasepotatobots-1-664x1024.jpg?resize=664%2C1024)
Tanqueray Gin – przykład Distilled Ginu. Foto: amazon.com
London Gin
Nazwa London nie oznacza, że musi być wyprodukowany tylko w Lodynie. W porównaniu do Distilled Gin tu po procesie ponownej destylacji można tylko użyć wody, alkoholu etanolowego i cukru w niewielkiej ilości. W wypadku gdy nie dodamy cukru mamy odczynieni z London Dry Gin. W tym wypadku nie można stosować barwników.
![Bombay Gin](https://i0.wp.com/gin.stanowski.e-kei.pl/wp-content/uploads/2018/01/19306011_0_640x640.jpg?resize=640%2C640)
Bombay Gin – przykład London Dry Ginu. Foto: ocado.com
Navy Gin
To Disitlled Gin lub London Gin, który jest butelkowany z mocą minimum 57%. Dlaczego taka moc? Nawiązuje to do tradycji marynarskich, w których co dziennie wydawano marynarza porcje alkoholu. Aby sprawdzić czy jest dobrej jakości proch strzelnic polewano alkoholem i sprawdzano czy się zapali. Proces ten następował wówczas, gdy alkohol miał minimum 57%.
![Hayman Royal Dock](https://i0.wp.com/gin.stanowski.e-kei.pl/wp-content/uploads/2018/01/312x580xNavy-strength-gin-Hayman-Royal-Dock.jpg.pagespeed.ic_.lDHOtYqCUh.jpg?resize=312%2C580)
Hayman Royal Dock – przykład Navy Ginu. foto: http://imbibemagazine.com/
Aged Gin
To gin, który dodatkowo leżakuje w beczkach.
![Colombian Ortodoxy Gin](https://i0.wp.com/gin.stanowski.e-kei.pl/wp-content/uploads/2018/01/Ortodoxy-Gin.jpg?resize=600%2C600)
Colombian Ortodoxy Gin – Przykład Aged Ginu. Foto: http://www.alkooutlet.pl/
Old Tom Gin
To Gin dużo łagodniejszy i słodszy od tradycyjnego Ginu. A to wszystko za sprawą dodania większej ilości cukru.
![Old Tom Ggin](https://i0.wp.com/gin.stanowski.e-kei.pl/wp-content/uploads/2018/01/original_professor-cornelius-ampleforth-s-old-tom-gin.jpg?resize=469%2C799)
Old Tom Gin. Foto:notonthehighstreet.com
Plymouth Gin
Plymouth Gin to Disitilled Gin z Plymouth w Anglii. Obecnie odstąpiono od tego oznaczenia geograficznego.
![Plymounth Gin](https://i0.wp.com/gin.stanowski.e-kei.pl/wp-content/uploads/2018/01/111687_24.jpg?resize=500%2C909)
Plymounth Gin. Foto: drinkfinder.co.uk
Sloe Gin
To nie jest gin, lecz nalewka z owoców tarniny i cukru, gdzie za bazę alkoholową został użyty gin. Zawartość alkoholu tutaj wynosi w przedziale od 15 do 30%.
![Monkey 47](https://i0.wp.com/gin.stanowski.e-kei.pl/wp-content/uploads/2018/01/liq_mon3.jpg?resize=538%2C667)
Monkey 47 – przykład Sloe ginu. Foto: thewhiskyexchange.com
28 czerwca 2019 at 02:03
Lubię gin. Pije często. Przetestowałem około 30 różnych. Fajnie usystematyzować swoją wiedzę. Dziękuję.
2 września 2020 at 22:03
Ale jstes dzik…ja zaledwie kilka rodzaji skosztowlam…💪Ale dzin Gordon London Gin Special Dry I Tangueray 🙏to ulubiency .pDr🍸🍸🍸
27 grudnia 2021 at 22:20
Ja mieszkajac w anglii mialem okazje sprobowac wielu ginow