Jak powstaje Gin?

Jak powstaje Gin? Patrząc technicznie na Gin, w praktyce jest to aromatyzowana wódka jagodami jałowca z dodatkami innych ziół/przypraw. 15 grudnia 2008 roku Unia Europejska ustanowiła „Spirit Drink Regulation 11/2008” na podstawie którego zostały zdefiniowane poszczególne rodzaje alkoholów. Na podstawie tej ustawa Gin jest definiowany jako alkohol etylowy z dodatkiem redestylowanych lub macerowanych naturalnych składników lub olejków aromatycznych o mocy co najmniej 37,5%. Gin też może być barwiony i dosładzany.

Aparatura destylacyjna

Aparatura destylacyjna. Foto: slideshare.net/SunilKumar148/distillation-34796501

Jak w praktyce powstaje Gin?

Do produkcji ginu potrzebny jest spirytus uzyskany z naturalnych składników o mocy minimum 96% według prawa. Prawo nie reguluje w jakiś sposób ma odbyć się destylacja, ani z jakich dokładnie składników ma być uzyskany. Zgodnie z tym możemy mieć spirytus, który został uzyskany w kolumnach destylacyjnych lub alembikach. Składnikami do uzyskania spirytusu mogą być zboża, jak: jęczmień, żyto, kukurydza, ale też np. melasa czy winogrona. Właściwie o tym, z czego ma być wydestylowany i jaka metodą spirytus decyduje twórca ginu.

Przykład użytych ziół/przypraw.

Przykład użytych ziół/przypraw. Foto: summerfruitcup.wordpress.com

Mam spirytus, co dalej?

Tu są trzy możliwości. Pierwsza to dodać do spirytus esencji z ekstraktu jałowca z wybranymi składnikami jak zioła, przyprawy i przy użyciu wody rozcieńczyć do minimum 37,5%. Druga możliwość, to ponowna destylacja. Tutaj jednak przez zaczęciem procesu ponownej destylacji dodajemy jagodny jałowca i inne zioła/przyprawy. Trzecia możliwość to macerowanie jagód jałowca i składników botanicznych w alkoholu dla uzyskania pożądanych aromatów.

Rodzaje Ginów

Distilled Gin

Powstanie tego rodzaju ginu możemy podzielić na dwie części. Pierwsza, to w procesie ponownej destylacji jest dodawany jałowiec i inne naturalne dodatki. Po tym procesie producent może dodać ekstrakt z naruszalnych lub sztucznych składników. Gin ten też może być poddany procesowi koloryzacji, czyli standaryzowaniu barwy przy użyciu barwinka.

Tanqueray

Tanqueray Gin – przykład Distilled Ginu. Foto: amazon.com

London Gin

Nazwa London nie oznacza, że musi być wyprodukowany tylko w Lodynie. W porównaniu do Distilled Gin tu po procesie ponownej destylacji można tylko użyć wody, alkoholu etanolowego i cukru w niewielkiej ilości. W wypadku gdy nie dodamy cukru mamy odczynieni z London Dry Gin. W tym wypadku nie można stosować barwników.

Bombay Gin

Bombay Gin – przykład London Dry Ginu. Foto: ocado.com

Navy Gin

To Disitlled Gin lub London Gin, który jest butelkowany z mocą minimum 57%. Dlaczego taka moc? Nawiązuje to do tradycji marynarskich, w których co dziennie wydawano marynarza porcje alkoholu. Aby sprawdzić czy jest dobrej jakości proch strzelnic polewano alkoholem i sprawdzano czy się zapali. Proces ten następował wówczas, gdy alkohol miał minimum 57%.

Hayman Royal Dock

Hayman Royal Dock – przykład Navy Ginu. foto: http://imbibemagazine.com/

Aged Gin

To gin, który dodatkowo leżakuje w beczkach.

Colombian Ortodoxy Gin

Colombian Ortodoxy Gin – Przykład Aged Ginu. Foto: http://www.alkooutlet.pl/

Old Tom Gin

To Gin dużo łagodniejszy i słodszy od tradycyjnego Ginu. A to wszystko za sprawą dodania większej ilości cukru.

Old Tom Ggin

Old Tom Gin. Foto:notonthehighstreet.com

Plymouth Gin

Plymouth Gin to Disitilled Gin z Plymouth w Anglii. Obecnie odstąpiono od tego oznaczenia geograficznego.

Plymounth Gin

Plymounth Gin. Foto: drinkfinder.co.uk

Sloe Gin

To nie jest gin, lecz nalewka z owoców tarniny i cukru, gdzie za bazę alkoholową został użyty gin. Zawartość alkoholu tutaj wynosi w przedziale od 15 do 30%.

Monkey 47

Monkey 47 – przykład Sloe ginu. Foto: thewhiskyexchange.com