Four Pillars Bloody Shiraz Gin to dość unikatowa kompozycja w świecie ginów. Pierwszy raz na rynku pojawił się w roku 2016 i do naszego kraju trafił z dalekiej Australii, gdzie jest produkowana.

Destylarnia Four Pillars powstała w dzisiejszym kształcie w roku 2013, jako efekt zbiórki na portalu Pozible, który jest australijskim odpowiednikiem Kickstartera. Założyciele oczekiwali 10 00 Australijskich Dolarów, w jeden wieczór uzbierali ponad 32 tysiące. Wcześniej powstawało dziennie 420 butelek ginu, które od razu się rozchodziły!

Four Pillar Bloody Shiraz Gin
Four Pillars Bloody Shiraz Gin

Four Pillars Rare Dry Gin to sztandarowy produkt destylarni, gin, od którego wszystko się zaczęło. Aby opracować jego finalną recepturę, potrzebne było łącznie 18 miesięcy studiów nad ziołami i przyprawami połączone z eksperymentami. Do produkcji tego ginu obecnie używane są: owoce jałowca, kolendra, kardamon, mitr cytrynowy, liście tasmańskiego pieprzu górskiego i całe pomarańcze. Bazą jest spirytus uzyskany procesie destylacji kolumnowej z pszenicy na ternie gorzelni.

W destylarni padało często pytanie, kiedy pojawi się Sloe Gin, czyli w naszym rozumieniu nalewka z tarniny na bazie ginu. Jednak tarnina nie rośnie w Australii. Jeden z właścicieli bardzo długo pracował w przemyśle winiarskim, więc postanowił użyć soku z winogron. Zastanawiano się nad trzema szczepami: Cabernet, Pino i Shiraza. To ten ostatni najlepiej się sprawdził.

Four Pillar Bloody Shiraz Gin
Four Pillars – etykieta.

Four Pillars Bloody Shiraz Gin powstaje z połączenia wspomnianego wcześniej Four Pillars Rare Dry Gin z sokiem wyciśniętym z winogron odmiany Shiraz. Gin przez 6 dni łączy się z ginem i codziennie jest mieszany, aby nie doszło do fermentacji. Oczywiści na koniec jest uzupełniony ginem, aby moc się zgadzała z wytycznymi prawa. Można powiedzieć, że to nawet gin typu „Vintage”, gdyż co roku będzie smakował inaczej. Jest to związane, z tym że co roku winogrona dadzą w smaku trochę inny smak.

Nota smakowa:

NOS: Słodko-wytrawny, arcydzięgiel, kolendra, jałowiec, kardamon, winogron.
SMAK: Słodki, jałowiec, cytrusy, trawa cytrynowa, kardamon, rabarbar, wiśnie, truskawki, rodzynki, pomarańcze.
FINISH: Słodki, jałowiec, cytrusy, pomarańcze, winogron, wiśnia, kardamon.
ABV: 37,8%.
Kraj: Australia.

Four Pillar Bloody Shiraz Gin
Four Pillars – degustacja.

Subiektywnie ode mnie:

Four Pillars Bloody Shiraz Gin to gin, który przyciąga uwagę kolorem, a jeszcze bardziej intryguje nazwą. Zapach, smak i finish robią swoje. Z jednej strony pojawiają się aromaty i smaki typowe dla ginu, z drugiej dla dobrego czerwonego wina. Cały efekt to, tak trochę, jak by pomieszać wino z ginem i cieszyć się udanym eksperymentem. Absolutnie dobry i nieprzeciętny gin. Polecam spróbować, a nawet zaopatrzyć się w butelkę, jeśli będzie taka możliwości, bo butelki szybko się rozchodzą!

Autor: Rafał Stanowski