Four Pillars Bloody Shiraz Gin to dość unikatowa kompozycja w świecie ginów. Pierwszy raz na rynku pojawił się w roku 2016 i do naszego kraju trafił z dalekiej Australii, gdzie jest produkowana.
Destylarnia Four Pillars powstała w dzisiejszym kształcie w roku 2013, jako efekt zbiórki na portalu Pozible, który jest australijskim odpowiednikiem Kickstartera. Założyciele oczekiwali 10 00 Australijskich Dolarów, w jeden wieczór uzbierali ponad 32 tysiące. Wcześniej powstawało dziennie 420 butelek ginu, które od razu się rozchodziły!
![Four Pillar Bloody Shiraz Gin](https://i0.wp.com/gintonic.pl/wp-content/uploads/2019/05/img_20180526_204517-01942209403-1024x1024.jpeg?resize=676%2C676)
Four Pillars Rare Dry Gin to sztandarowy produkt destylarni, gin, od którego wszystko się zaczęło. Aby opracować jego finalną recepturę, potrzebne było łącznie 18 miesięcy studiów nad ziołami i przyprawami połączone z eksperymentami. Do produkcji tego ginu obecnie używane są: owoce jałowca, kolendra, kardamon, mitr cytrynowy, liście tasmańskiego pieprzu górskiego i całe pomarańcze. Bazą jest spirytus uzyskany procesie destylacji kolumnowej z pszenicy na ternie gorzelni.
W destylarni padało często pytanie, kiedy pojawi się Sloe Gin, czyli w naszym rozumieniu nalewka z tarniny na bazie ginu. Jednak tarnina nie rośnie w Australii. Jeden z właścicieli bardzo długo pracował w przemyśle winiarskim, więc postanowił użyć soku z winogron. Zastanawiano się nad trzema szczepami: Cabernet, Pino i Shiraza. To ten ostatni najlepiej się sprawdził.
![Four Pillar Bloody Shiraz Gin](https://i0.wp.com/gintonic.pl/wp-content/uploads/2019/05/img_20180526_204517-02979050934-1024x1024.jpeg?resize=676%2C676)
Four Pillars Bloody Shiraz Gin powstaje z połączenia wspomnianego wcześniej Four Pillars Rare Dry Gin z sokiem wyciśniętym z winogron odmiany Shiraz. Gin przez 6 dni łączy się z ginem i codziennie jest mieszany, aby nie doszło do fermentacji. Oczywiści na koniec jest uzupełniony ginem, aby moc się zgadzała z wytycznymi prawa. Można powiedzieć, że to nawet gin typu „Vintage”, gdyż co roku będzie smakował inaczej. Jest to związane, z tym że co roku winogrona dadzą w smaku trochę inny smak.
Nota smakowa:
NOS: Słodko-wytrawny, arcydzięgiel, kolendra, jałowiec, kardamon, winogron.
SMAK: Słodki, jałowiec, cytrusy, trawa cytrynowa, kardamon, rabarbar, wiśnie, truskawki, rodzynki, pomarańcze.
FINISH: Słodki, jałowiec, cytrusy, pomarańcze, winogron, wiśnia, kardamon.
ABV: 37,8%.
Kraj: Australia.
![Four Pillar Bloody Shiraz Gin](https://i0.wp.com/gintonic.pl/wp-content/uploads/2019/05/img_20180526_204503-01-1320557222-1024x1024.jpeg?resize=676%2C676)
Subiektywnie ode mnie:
Four Pillars Bloody Shiraz Gin to gin, który przyciąga uwagę kolorem, a jeszcze bardziej intryguje nazwą. Zapach, smak i finish robią swoje. Z jednej strony pojawiają się aromaty i smaki typowe dla ginu, z drugiej dla dobrego czerwonego wina. Cały efekt to, tak trochę, jak by pomieszać wino z ginem i cieszyć się udanym eksperymentem. Absolutnie dobry i nieprzeciętny gin. Polecam spróbować, a nawet zaopatrzyć się w butelkę, jeśli będzie taka możliwości, bo butelki szybko się rozchodzą!
Autor: Rafał Stanowski
Dodaj komentarz