Four Pillars Spiced Negroni to gin, który jak już nawa wskazuje, jest dedykowany jednemu z najpopularniejszych koktajli świata, czyli Negroni! O samym Negroni pisałem tutaj: Negroni Week. Dla przypomnienia jest to koktajl, którego historia zaczyna się w 1919 roku we Florencji, gdzie hrabia Negroni zamówił Americano, czyli Campari połączone ze słodkim wermutem i sodą. Jednak z tą różnicą, że poprosił, aby zamiast sody dać gin. Barman od siebie dołożył jeszcze skórkę z pomarańczy. I tak powstał jedne z największych barowych klasyków. Sprawdźmy zatem, jak gin z dalekiej Australii się odnajdzie w tym koktajlu.

Four Pillars Spiced Negroni
Four Pillars Spiced Negroni

Jako że już to czwarty gin z destylarni Four Pillars, który gości u mnie na blogu, to wspomnę, że o historii destylarni i jej powstania wspomniałem przy okazji recenzji Four Pillars Shiraza Blood. O logo i nazwie wspomniałem przy okazji recenzji Four Pillars Dry Gin, a i jeszcze zawitał u mnie Four Pillars Navy Strenght.

Four Pillars Spiced Negroni
Four Pillars Spiced Negroni

W 2014 roku Cameron Mackenzie, czyli człowiek odpowiedzialny za destylację ginu w Four Pillars miał przyjemność rozmawiać z Jasonem Williamsem, jednym z najlepszych barmanów na świecie o Negroni, a właściwie to o ginie do tego koktajlu. Efektem tej rozmowy było powstanie edycji specjalnie dedykowanego pod ten koktajl, który ma pomóc w wyciągnięciu słodkich i gorzkich smaków jeszcze bardziej.

Four Pillars Spiced Negroni
Historia powstanie ginu na etykiecie.

Four Pillars Spiced Negroni jest otrzymywany ze spirytusu destylowanego na bazie pszenicy. Do jego destylacji używa się 12 składników: jałowiec, nasiona kolendry, zielony kardamon, kora cynamonu, anyż, lawenda, arcydzięgiel, liście tasmańskiej lanceloty pieprzowej, mirt cytrynowy, pomarańcze, świeży imbir, pieprz kubebę, aframon madagaskarski. Na szyjce każdej butelki jest informacja z nazwami alembików, które zostały użyte podczas destylacji, numer partii i numer butelki. Gin jest butelkowany z mocą 43,8%.

Four Pillars Spiced Negroni
Na szyjce są wypisane aparaty destylacyjne, które zostały użyte podczas produkcji tego ginu.

Nota smakowa:

NOS: Słodki, intensywny, jałowiec, zioła, kolendra, mięta, przyprawy, pieprz, arcydzięgiel, pomarańcza.
SMAK: Słodki, cytrusy, jałowiec, kolendra, pomarańcza, arcydzięgiel, pieprz, mięta.
FINISH: Słodki, cytrusy, jałowiec, kolendra, pomarańcza, zioła, ziele angielskie, pieprze, dużo pieprzu.
ABV: 43,8%.
Kraj: Australia.

Four Pillars Spiced Negroni
Four Pillars Spiced Negroni

Subiektywnie ode mnie:

Zapach ginu jest mocno intrygujący, jest mocno ziołowy, pojawia się pomarańcza, sporo pieprzu. W smaku jest bardzo wyraźny. Dominują zioła, pieprz, ale pojawia się pomarańcza, trochę mięty i jałowiec. Finish jest już bardzo pieprzny, ziołowy. Gin ciekawie się odkrywa, jednak można powiedzieć, że jest specyficzny. Nie miałem okazji go połączyć z tonikiem, bo założeniem tego ginu jest go używać do Negroni 🙂 Gin zmieszałem z Campari i wermutem Polin, a potem jeszcze odstawiłem w szklanym pojemniku na 3 dni. I efekt wyszedł super. Gin w Negroni odnalazł się rewelacyjnie. W smaku podbił gorzkość, jednak też i wydobył się smak pomarańczy. A finish, jest mega wytrawny do tego podbity przez zioła i pieprz. Całość dla mnie była przepyszna, aż trochę przykro się robiło, kiedy kończyłem. I tu jeszcze muszę zwrócić uwagę na jedną rzecz. Nie jest to pozycja dla osób, które nie lubią gorzkich i przyprawowych rzeczy. Myślę, że przy jakiejś okazji na pewno zaopatrzę się w butelkę. Polecam spróbować! A dla Negorni Loversów myślę, że to wręcz pozycja obowiązkowa.

Four Pillars Spiced Negroni
Negroni

Cena:
Można kupić np tutaj:

Dziękuję za przeczytanie mojej recenzji i noty smakowej. Jeśli Ci się podobała, proszę zaglądaj tu częściej lub na FB czy Instagramie.

Autor: Rafał Stanowski