Pink Pepper Gin, jak by nazwa mogła sugerować to kolejny gin z kategorii Pink Ginów. Jednak jak to jest z tym ginem produkowanym we Francji, zaraz się przekonamy.

 Pink Pepper Gin
Pink Pepper Gin

Twórcą Pink Pepper Gin, jest Miko Abouaf który, zanim założył destylarnię Audemus Spirits, pracował przy produkcji koniaku. W swoim mieszkaniu, w samym sercu regionu, które słynie z produkcji koniaku, czyli Cognac wstawił dwa szklane aparaty destylacyjne do destylacji próżniowej. I tak o to zaczął produkować swoje alkohole.

 Pink Pepper Gin
Etykieta ginu

Pink Pepper Gin powstaje na bazie spirytusu z lokalnych upraw pszenicy. Pink Pepper w nazwie odwołuje się do jednego z użytych składników pink pepercorn, czyli różowego pieprzy. Różowy pieprz to pieprz peruwiański, który nie ma nic wspólnego z czarnym pieprzem. W aromacie jest od niego intensywniejszy, a w smaku dużo mniej ostry. Kolejne składniki to jałowiec i lokalny miód, kardamon, cynamon, fasola tonka, wanilia i 2 sekretne składniki. Gin produkowany jest w małych partiach, a każda partia zawiera imię osoby ważnej z różnych względów dla Miko. Historię wszystkich nazw można sprawdzić tutaj: behind-the-batch . Gin jest sprzedawany w 700 ml butelkach o mocy 44%.

 Pink Pepper Gin
Na boku etykiety jest informacja o tym, z jakich składników jest produkowany gin.

Nota smakowa:

NOS: Czerwony pieprz, jałowiec, miód, kardamon, arcydzięgiel, mięta.
SMAK: Słodki, miód, pieprz, jałowiec, mięta, kardamon, cynamon.
FINISH: Pieprz, kardamon, miód, jałowiec, cynamon.
ABV: 44%.
Kraj: Francja.

 Pink Pepper Gin
Pink Pepper Gin

Subiektywnie ode mnie:

W aromacie dużo czerwonego pieprzu, jałowca, kardamonu, w tle pojawia się trochę miodu, mięty. Te aromaty dość ciekawie się łączą i do tego są bardzo wyraźne. W smaku jest jałowiec, pieprz, miód, kardamon, cynamon. Te smaki pojawiają się na przemian i harmonijnie się łączą. W finishu jest dużo pieprzu, kardamonu, cynamonu, jałowca, trochę miodu w tle. Gin pity sam jest ciekawy, jednak tylko aby go spróbować i odkryć. Tu moim zdaniem dodać kostkę lodu lub połączyć z tonikiem. Ja użyłem Fever-Tree Mediterranean, który świetnie podbił aromat pieprzu, kardamonu i jałowca. W smaku dominuje miód, pieprz, kardamon, który kontrastuje z gorzkością toniku. Całość przyjemnie się pije, a połączenie jest zaskakująco dobrze pasujące do siebie. Tonik podkreśla, aromat i smak ginu dając mu dobre tło. Polecam spróbować!

 Pink Pepper Gin
Pink Pepper Gin

Cena: 200-240 PLN
Można kupić np tutaj:

Dziękuję za przeczytanie mojej recenzji i noty smakowej. Jeśli Ci się podobała, proszę zaglądaj tu częściej lub na FB czy Instagramie.

Autor: Rafał Stanowski