Herno Sloe Gin to odpowiedz destylarni Herno na kategorię Sloe Gin. Mimo że w nazwie występuje określenie gin, to w praktyce jest to w naszym rozumieniu nalewka na bazie ginu, najczęściej do maceracji używa się owoców tarniny. Sloe Gin to tradycyjny napój alkoholowy w Wielkiej Brytanii spożywany na Boże Narodzenie.
Herno Sloe Gin jest dokładnie tak samo produkowany, jak już opisany Herno Gin. Do produkcji ginu jest używany Jałowiec z Macedonii, Wiązówka z naszego kraju, Kolendra z Włoch, Cynamon z Indonezji, Czarny Pieprz ze Sri Lanki, Wanilia z Madagaskaru, Czerwona borówka ze Szwecji i skórki z cytryny z Hiszpanii. Wszystkie produkty są organiczne i posiadają certyfikaty. Gin też ma na etykiecie informację, że jest ginem organicznym. Na butelce znajduje się informacja o numerze partii i butelki. Po destylacji gin jest macerowany przez 3 miesiące z owocami tarniny. Z jednego nastawu powstaje 1800 butelek o mocy 30%. Butelki mają pojemność 500 ml.
Nota smakowa:
NOS: słodki, tarnina, jałowiec, cytrusy.
SMAK: słodki, jałowiec, cytrusy, tarnina, pieprz.
FINISH: słodki, tarnina, cytrusy, jałowiec, gorzki.
ABV: 30%.
Kraj: Szwecja.
Subiektywnie ode mnie:
Z naszej polskiej perspektywy bez dwóch zdań można powiedzieć, że jest to dobra nalewka z tarniny z akcentem jałowca i cytrusów. Ładnie pachnie, lekką odchłodzoną dobrze się piję. Można też użyć jako składnik koktajlu lub połączyć z tonikiem.
Cena: 239 PLN
Można kupić np tutaj:
Autor: Rafał Stanowski
Dodaj komentarz