Caorunn Gin, a właściwie wymawia się to „Ka-roon”, to gin pochodzący ze Szkocji. Produkowany w destylarni whisky Balmenach, która funkcjonuje od 1824 roku. Caorunn z języka celtyckiego znaczy jarzębina.

Caorunn Gin
Caorunn Gin

Już sam kształt butelki przyciąga oko, a na niej czerwony symbol przypominający rozgwiazdę. Symbol ten nawiązuje do 5 składników z 11 użytych podczas destylacji. Pochodzą one z regionu gdzie leży destylarnia. Są to, wspomniana jarzębina, wrzos, mniszek lekarski, woskownica europejska i jabłka. Pozostałe 6 składników, które użyto to: jałowiec, arcydzięgiel, kolendra, cynamon, pomarańcze i cytryny. Z każdego nastawu powstaje 1000 litrów ginu i jest on destylowany w specjalnym alembiku o nazwie Copper Berry Chamber, działającej od 1920 roku. Gin finalnie jest butelkowany z mocą 41,8%.

Caorunn Gin
Caorunn Gin

Nota smakowa:

NOS: Słodki, cytrusy, jałowiec, kolendra, arcydzięgiel, bazylia, pomarańcza, czarny pieprz.
SMAK: Słodki, jałowiec, cytrusy, kolendra, pomarańcza, limonka, czarny pieprz, dzięgiel, biała czekolada, anyż, cynamon.
FINISH: Słodki, cytrusy, pomarańcze, jałowiec, kolendra, biała czekolada, anyż.
ABV: 41,8%.
Kraj: Szkocja.

Subiektywnie ode mnie:

Zapach niezbyt lotny, jednak jest bardzo dużo cytrusów i jałowca. Smak dobry, dużo cytrusów i ziół. Przyjemnie się piję. Dobry finisz, dużo cytrusów, ciekawa nuta białej czekolady. Bardzo dobry, a zarazem prosty. W połączeniu z dobrym tonikiem idealnie się sprawdzi! Jedyne to, co mnie zastanawia, gdzie są ukryte zapachy/smaki z lokalnych roślin, użytych w trakcie destylacji? Bo tak naprawdę, nie ma tu dużej różnicy między klasycznym London Dry Gin. Polecam spróbować.

Caorunn Gin
Caorunn Gin

Cena: 138-179 zł
Można kupić np tutaj:

Autor: Rafał Stanowski