Breslauer Gin Smokey, to wrocławski kraftowy gin. Na rynku pojawił się w 2021 roku. „Breslauer” jest to wyraz niemiecki, a oznacza mieszkańca Wrocławia (niemieckie Breslau), a więc wrocławianina, lub przymiotnik od nazwy tego miasta – wrocławski. Nazwa jest nawiązaniem do historii miasta.
Twórcą ginu jest Andrzej Węcławski, na co dzień programista (tak jak ja pracuje w IT 🙂 ). Poza pasją do tworzenia kodu ma też drugą gotowanie. Podczas z jednej imprez padł pomysł, aby stworzyć własny gin. Ścisły umysł, który umiejętnie połączył Excela z wyczuciem smaku, a do tego przebrnął przez meandry polskiego prawem, co zaowocowało opracowaniem 4 receptur i uruchomieniem destylarni we Wrocławiu.
![Breslauer Gin Smokey](https://i0.wp.com/gintonic.pl/wp-content/uploads/2022/02/wp-1645644973391.jpg?resize=676%2C676&ssl=1)
Smokey, czyli dymny. Inspiracją do powstania tego ginu były dymne whisky jak Ardbeg. Bazą ginu jak jest neutralny rektyfikowany spirytus na bazie żyta. Do maceracji używany jest jałowiec i m.in. słód jęczmienny wędzony torfem, a cały proces trwa 48 godzin. Destylacja giny odbywa się w kolumnie rektyfikacyjnej. Gin jest butelkowany z mocą 43,5% i sprzedawany w 500 ml butelkach.
Nota smakowa:
NOS: Dym z popiołu, jałowiec, cytrusy, czarny bez, trawa cytrynowa, pieprz.
SMAK: Słodki, cytrusy, jałowiec, dym, czarny pieprz, trawa cytrynowa.
FINISH: Słodki, dym, trawa cytrynowa, boczek, pieprz, jałowiec.
ABV: 43,5%
Kraj: Polska.
![Breslauer Gin Smokey](https://i0.wp.com/gintonic.pl/wp-content/uploads/2022/02/wp-1645644973247.jpg?resize=676%2C677&ssl=1)
Subiektywnie ode mnie:
Dymne giny, to bardzo niszowy temat i to, co mnie cieszy, że u nas w kraju został podjęty i to z bardzo dobrym rezultatem. W zapach jest przyjemny dymny, ale taki dym z popiołu lub kadzidła, do tego dużo jałowca, cytrusów i trawy cytrynowej. Na podniebieniu jest petarda, intensywny smak jałowca, dymu, cytrusów, a do tego szczypta pieprzu. Finish jest równie bogaty. Dużo dymu, pojawia się nawet boczek, jałowiec i cytrusy. Całość bardzo ciekawa i oryginalna. Bardzo polecam spróbować.
![Breslauer Gin Smokey](https://i0.wp.com/gintonic.pl/wp-content/uploads/2022/02/wp-1645644973212.jpg?resize=676%2C677&ssl=1)
W połączeniu z tonikiem wychodzi przyjemna kombinacja dymu i jałowca. W smaku dym i jałowiec przyjemnie rozlewa się po podniebieniu, a na koniec zostaje już tylko dym. Jest to super propozycja dla fanów dymnych whisky. To jest jeden z tych smaków, które albo się polubi od razu, albo nie. Dla mnie super, ale pewnie dlatego, że też jestem fanem dymnych whisky.
Cena: 170 zł
Można kupić np tutaj:
Dziękuję za przeczytanie mojej recenzji i noty smakowej. Jeśli Ci się podobała, proszę zaglądaj tu częściej lub na FB czy Instagramie.
Autor: Rafał Stanowski
Dodaj komentarz