Herno Gin produkowany jest w Szwecji w małej miejscowości Dale. W roku 2016 zdobył tytuł najlepszego ginu typu London Dry, a rok później zdobył tytuł najlepszego roku w konkursie IWSC. O historii destylarni Herno wspominałem przy okazji recenzji Herno Old Tom Gin.
Do produkcji ginu jest używany Jałowiec z Macedonii, Wiązówka z naszego kraju, Kolendra z Włoch, Cynamon z Indonezji, Czarny Pieprz ze Sri Lanki, Wanilia z Madagaskaru, Czerwona borówka ze Szwecji i skórki z cytryny z Hiszpanii. Wszystkie produkty są organiczne i posiadają certyfikaty. Gin też ma na etykiecie informację, że jest ginem organicznym. Na butelce znajduje się informacja o numerze partii i butelki. Gin jest butelkowany z mocą 40,5%. Butelki mają pojemność 500 ml.
Nota smakowa:
NOS: Słodko-ziołowy, cytrusy, wanilia, pieprz, rumianek.
SMAK: Słodkim cytryna, wanilia, pieprze, rumianek, miód, cynamon.
FINISH: Słodki, pieprze, miód, wanilia, słodkie zioła.
ABV: 40,5%.
Kraj: Szwecja.
Subiektywnie ode mnie:
Zapach i smak jest rewelacyjny, słodko-ziołowy z cytryną w tle. Pijąca ma się wrażenie, że to tak trochę miód, z dodatkiem słodkich ziół w tle z cynamonem i cytryną. Całość daje bardzo przyjemny efekt dla podniebienia i pije się go przyjemnie samego. Miałem okazję połączyć go z Schweppesem premium i to połączenie działa również bardzo dobrze. Słodycz ginu idealnie łączy się z gorzkością toniku, a do tego jeszcze aromat cytryny. Polecam spróbować, a nawet zaopatrzyć się w butelkę!
Cena: 179 – 219zł
Można kupić np tutaj:
- https://www.amarone.pl/index.php/alkohole/wszystkie-alkohole-3/gin/herno-dry-gin-detail
- https://www.forfiterexclusive.pl/herno-dry-gin-0-5l-40-5.html
Dystrybutorem w Polsce jest: Sake Maruta
Autor: Rafał Stanowski
Dodaj komentarz