Gil The Authentic Rural Gin Italian Peated – dość długa nazwa jak na gin. Gin ten pojawił się na stanowisku Sake Maruta Spirits podczas Whisky Live Warsaw: Whisky & Gin Festival. Gin ten pochodzi z Destylarni Vechio Magazzino, która znajduje się we włoskiej Calambri.
![Gil Peated Gin](https://i0.wp.com/gintonic.pl/wp-content/uploads/2019/12/IMG_20191018_165124-01.jpeg?resize=676%2C676&ssl=1)
Bazą ginu jest 96,5% spirytus uzyskany z jęczmienia, kukurydzy i pszenicy. Do uzyskania ginu używane są jałowiec, piołun, arcydzięgiel, czarny bez, grapefruit, słodka i gorzka pomarańcza, cytryny, oregano, lawenda i aloes. Największą ciekawostką jest użycie torfu z regionu Calambri i węgiel drzewny z jałowca i kasztanowca. Gin dojrzewa przez 12 miesięcy. Butelkowany w 500 ml butelkach o mocy 43%.
![Gil Peated Gin](https://i0.wp.com/gintonic.pl/wp-content/uploads/2019/12/IMG_20191018_165113-01.jpeg?resize=676%2C675&ssl=1)
Nota smakowa:
NOS: Jałowiec, dym, pomarańcze, cytrusy, szałwia, bergamotka.
SMAK: Słodki, zioła, dym, jałowiec, bergamotka, pomarańcza.
FINISH: Jałowiec, dym, cytrusy, bergamotka.
ABV: 43%
Kraj: Włochy.
Subiektywnie ode mnie:
Dymna whisky to ja rozumiem, jednak dymny gin? No właśnie, dymny gin. Dość unikalne podejście do produkcji. Klasyczne nuty dla ginu jak cytrusy, jałowiec zostały uzupełniony o dymne nuty, co dało oryginalną recepturę. Gin jest inny, ciekawy, na swój sposób niepowtarzalny. Ciekawie rozbudowany aromat, smak. Trochę tak jak whisky wyspy Islay z dodatkiem jałowca. Dobrze się łączy z tonikiem. Na pewno będzie to ciekawa pozycja dla fanów dymnej whisky! Polecam spróbować.
![Gil Peated Gin](https://i0.wp.com/gintonic.pl/wp-content/uploads/2019/12/IMG_20191018_165000-01.jpeg?resize=676%2C676&ssl=1)
Autor: Rafał Stanowski
Dodaj komentarz