PaniKa Cytrynowa otwiera nowy rozdział blog o alkoholach, które świetnie uzupełniaj lub świetnie łączą się z ginem. Seria ta będzie przedstawiać dany alkohol, który przypadł mi do gustu, a następnie jak go łączę je z ginem, robiąc koktajl w domu.

PaniKa Cytrynowa
PaniKa Cytrynowa

PaniKa Cytrynowa ma swój rodowód z czasów studenckich, kiedy to Damian Szczęsny tworzył ją na bieżącej potrzeby życia studenckiego. Pasja do robienia cytrynówki został po studiach, a przez uznanie w gronie najbliższych. Damian połączył siły z przyjacielem Jakubem i przystąpili do wprowadzenia cytrynówki na rynek. W całym procesie pomogła żona Damiana Karolina i to od jej imienia przyszła nazwa: Pani Ka.

PaniKa Cytrynowa
PaniKa Cytrynowa

Podstawą trunku są cytryny, które dzielone są na 3 części. Najpierw oddzielana jest skórka od owocu, a następnie ze skórki (Flavedo)usuwają białą część Albedo – która odpowiada za gorzki posmak. To na ich bazie powstaje PaniKa Cytrynowa – 25% likier, który jest sprzedawany w 500 ml butelkach.

PaniKa Cytrynowa
PaniKa Cytrynowa

Nota smakowa:

NOS: Słodki, cytryna.
SMAK: Słodki, cytryna, lekko kwaśna.
FINISH: Cytrynka, lekko kwaśna.
ABV: 25%.
Kraj: Polska.

Subiektywnie ode mnie:

Dwie pierwsze rzeczy, które mnie urzekły w tym trunku to prosta etykieta i naturalny osad w butelce. I szczerze gratuluje odważnej decyzji, aby go zostawić w butelce, a nie klarować produktu. Przejdźmy do zawartości. Zapach jest przyjemny, słodki i idealnie cytrynowy. W smaku na początku jest przyjemnie słodko, a potem robi się przyjemnie kwasie. Smak cytryny jest bardzo przyjemny dla języka. Co tu więcej pisać, genialne w swojej prostocie. Kieliszek na zimno lub ciepło wchodzi aż miło. Na moment pisania postu, ciężko mi wskazać na rynku lepszy likier cytrynowy niż PaniKa.

PaniKa Cytrynowa
PaniKa Cytrynowa

Przejdźmy do koktajlu, który zrobiłem trochę na wyczucie pierwszy raz i mi zasmakował. Zrobiłem coś ala gin sour.

Przepis:
– 50 ml ginu
– 10 ml PaniKa Cytrynowa
– 20 ml syropu cukrowego (1:1)
– białko z jednego jajka
– 20 ml soku z limonki (opcjonalnie)
– 1-2 krople Angustura Bitter (opcjonalnie)

Przygotowanie:
Syrop cukrowy – gotujemy wodę. Do szklanki wkładamy 100 gr cukru (~7 małych łyżeczek) i zalewamy 100 ml wody. Mieszamy, dopóki cukier się rozpuści i czekamy, aż ostygnie. 20 ml to w zależności od owocu połówka lub cały. Jednak nie wpływa to mocno na smak. Białko jajka możemy mieć na dwa sposób. Pierwszy to oczywiście rozbijamy jajko i oddzielamy żółtko od białka. Druga opcja można kupić gotowe białko jajka w sklepach odżywkami. Wtedy należy odmierzyć 30 ml.

Koktajl z PaniKa Cytrynowa
Gotowy koktajl

Wykonanie:
Wszystkie składniki wrzucamy do Shakera (jeśli nie masz shakera, to można użyć słoika) i szejkujemy tak przez 20 sekund. Potem dorzucamy 2-3 małe kostki lodu i znów szejkujemy. Do szklanki dorzucamy kostki lodu, wlewamy zawartość shakera lub słoika do szklanki i cieszymy się pysznym smakiem!

Cena: 98 PLN

Można kupić np. tutaj:

Dziękuję za przeczytanie mojej recenzji i noty smakowej. Jeśli Ci się podobała, proszę zaglądaj tu częściej lub na FB czy Instagramie.

Jeśli ten wpis był dla Ciebie przydatny możesz mi postawić wirtualną kawę. Z góry dziękuję!

Postaw mi kawę na buycoffee.to

Autor: Rafał Stanowski