Mikrogorzelnia Bitter Aperitivo powstałą z inspiracji włoskim weselem jednego z przyjaciół Mikrogorzelnii. Postanowili połączyć polskie zioła z włoską tradycją aperitivo. Sprawdźmy jak wyszło.

Mikrogorzelnia Bitter Aperitivo
Mikrogorzelnia Bitter Aperitivo

Do stworzenia Bitter Aperitivo użyto: piołunu, korzeni mniszka, gencjanę, arcydzięgiel, pigwę, jabłko i rabarbar. Owoce i zioła przez kilkatygodni macerowane są w alkoholu, po czym następuje dodanie odroinu cukru i filreacja. Według zapewnień producenta owoce są kupowane wprost od sadowników, a zioła pocjodza z ekoglocznych upraw. Sprzedawany jest w 500 ml butelkach o mocy 27%.

Nota smakowa:

NOS: Gorzki, piołun, pigwa, rabarbar, czarna porzeczka, wiśnia.
SMAK: Słodki, piołun, rabarbar, czarna porzeczka, korzenne zioła.
FINISH: Słodko-gorzki, piołun, korzenne zioła.
ABV: 27%.
Kraj: Polska

Mikrogorzelnia Bitter Aperitivo
Mikrogorzelnia Bitter Aperitivo

Subiektywnie ode mnie:

Zacznijmy od butelki. Etkieta jest dośc surowa, ale to spowodowane jest tym, że produkcja jest narazie ograniczona i przeznaczona do wybranych restauracji. Myślę, że czasem pojawi się kolorwa w typowym stylu Mikrogorzelni.Plusem jest kontretykieta opisująca trunek.

Mikrogorzelnia Bitter Aperitivo
Mikrogorzelnia Bitter Aperitivo

W aromacie jest dużo gorzkości, piołun, rabarbar, pigwa, po czym po chwili robi się słodki i przyjemny w odbiorze z dużą nutą ziołowości. Dla nos jest to ciekaw i przyjemne. W smaku bitter jest przyjemny, dużo słodyczki, piołun, czarna porzeczka, dużo korzennych ziół. Momentami wychodzą gorzki posmaki. Całość dla języka jest przyjemna w odbiorze i jest łatwo pijalny albo ja mam takie odczucie bo bardzo lubię gorzkie rzeczy. Finish jest przyjemny, dużo piołunu i ziół. Z mojej perspektywy ciekawa pozycja, bo bez problemu można ją wypić na czysto i świetnie będzie nadawać się do koktajlów.

Negroni
Negroni

Ja na tą okazję przetestowałem Mikrogorzelnia Bitter Aperitivo w zlecanym przez destylarnię klasyku, czyli Negroni. Nie ukrywam, że Negroni to moje ulubione połączenie alkoholi z alkoholem i alkoholem. W tym połączeniu Negorni jest ziemiste, ziołowe mocno aromatyczne. W smaku gorzkie, ziołowe i bardzo przyjemne. Warto spróbować, jednak to pozycja dla ludzi, którzy lubią bardzo gorzkie smaki!

Przepis:
– 30 ml gin z Mikrogorzelni
– 30 ml Padro & Co Rojo Clasico
– 30 ml Mikrogorzelnia Bitter Aperitivo

Przygotowanie:
Do szklanki dodajemy kostki lodu. Następnie wyżej wymienione alkohole dodajemy i mieszamy (tu można użyć palca lub noża albo łyżki czy rączki od widelca). Można jeszcze dodać skórkę z pomarańczy. I gotowe. Na zdrowie!

Cena:

Można kupić np. tutaj:

Dziękuję za przeczytanie mojej recenzji i noty smakowej. Jeśli Ci się podobała, proszę zaglądaj tu częściej lub na FB czy Instagramie.

Jeśli ten wpis był dla Ciebie przydatny możesz mi postawić wirtualną kawę. Z góry dziękuję!

Postaw mi kawę na buycoffee.to

Autor: Rafał Stanowski