Bacur gin przyciąga od razu wzrok swoją złotą butelką. W sumie nie ma co się dziwić, gin ten produkowany jest we Włoszech. A co jak co, ale oni na designie się znają. Przejdźmy jednak do zawartości.
Distilleria Bottega jest porducentem ginu Bacur. Destylarnia znajdującej się w odległości około 50 km od Wenecji. Historia firmy sięga lat 20, kiedy Domenico Bottega handlował winami, a jego potomkowie założyli destylarnię i rozwinęli biznes. Firma po dziś dzień jest w rękach rodzinny Bottega.
Do produkcji ginu używana jest woda górska z Alp. Jałowiec z Toskanii, Szałwia z Vento i skórki cytryny z Sycylii są macerowane w alkoholu, jak podaje producent, „przez długi czas”. Następnie całość jest poddawana podwójnej destylacji, aby nadać finalny charakter trunkowi. Gin jest butelkowany z mocą 40%.
Nota smakowa:
NOS: Słodki, cytrusy, rozmaryn, mięta, jałowiec.
SMAK: Słodki, jałowiec, cytrusy, mięta, rozmaryn.
FINISH: Jałowiec, cytrusy, mięta.
ABV: 40%.
Kraj: Włochy.
Subiektywnie ode mnie:
Gin zaskakuje swoją delikatnością, z jednej strony dużo słodyczy z drugiej ziołowy aromat. W smaku jest podobnie, dużo jałowca, cytryny, rozmarynu, mięty. Całość powoduje, że gin bardzo przyjemnie się piję i dobrze smakuje. W połączeniu z tonikiem daje dobrą mieszankę, przy której można odpocząć po całym dniu. W moim wypadku użyłem Schewppesa i to był dobry wybór w przypadku tego ginu. Polecam spróbować!
Cena: 125-130 PLN
Można kupić np tutaj:
Autor: Rafał Stanowski
Dodaj komentarz