Rivo Gin zdobył Double Gold podczas Warsaw Spirits Competition 2022. Trochę przyłożyłem o tego rękę, gdyż, byłem jednym z jurorów w podczas tego konkursu. Jednak próbując go pierwszy raz, było to degustacja w ciemno, a o wyniku dowiedziałem się podczas gali. Teraz mogę go oficjalnie zrecenzować. Zapraszam na wycieczkę nad jezioro Como.
![Rivo Foraged Gin](https://i0.wp.com/gintonic.pl/wp-content/uploads/2022/11/wp-1669157862061.jpg?resize=676%2C677&ssl=1)
Rivo Gin jest produkowany niedaleko jeziora Como, przez rodzinną firmę, która zajmuje się destylacją od dwóch pokoleń. Bazą do ginu jest zbożowy spirytus. Do produkcji ginu używanych jest 12 składników, z których 7 jest lokalnie zbieranych nad jeziorem Como. Producent podaje tylko 7 użytych składników. Wracając do lokalnych składników, są one zbierane 3 razy w roku, gdzie dedykowana osobo chodzi wokół jeziora i zbiera je ręcznie. Składniki są macerowane osobno, a następnie destylowane. Podczas maceracji używane jest m.in.: jałowiec, kolendra, kardamon, arcydzięgiel, krwiściąg mniejszy, cząber górski, melisa górska. Finalnie gin jest sprzedawany w 500 ml butelkach o mocy 43%. Każda butelka na tylnej etykiecie ma numer partii (Batch No) i number butelki.
![](https://i0.wp.com/gintonic.pl/wp-content/uploads/2022/11/wp-1669157862020.jpg?resize=676%2C676&ssl=1)
Nota smakowa:
NOS: Słodki, ziołowy, jałowiec, melisa, kardamon, szałwia, rozmaryn.
SMAK: Słodki, kardamon, jałowiec, melisa, szałwia, rozmaryn, kolendra.
FINISH: Słodki, kardamon, jałowiec, pieprz, gorzkie zioła.
ABV: 43%
Kraj: Włochy.
![Rivo Foraged Gin](https://i0.wp.com/gintonic.pl/wp-content/uploads/2022/11/wp-1669157862141.jpg?resize=676%2C676&ssl=1)
Subiektywnie ode mnie:
Miałem kiedyś przyjemność odbyć podróż promem z miejscowości Lecco przez Belllagio do Como. Miejsce to urzeka swoimi widokami. I jak sobie pomyślę, że ktoś chodzi wokół tego jeziora i zbiera zioła, to trochę mu zazdroszczę, bo to piękne tereny. Używanie lokalnych składników ma ten plus, że najczęściej rosną w naturalnym środowisku, co zawsze cenię. Jednak medal też ma drugą stronę, gdy próbujesz rozpoznać aromat lub smak, najczęściej można użyć określenia, „zioła”, „słodkie zioła” lub „gorzkie zioła” ewentualnie skojarzenie z syropem z dzieciństwa. I tak też miałem przy tym ginie, część aromatów rozpoznałem, część no cóż, nie potrafię nazwać, jest po prostu bardzo ziołowy. W zapachu jest dużo świeżości i bardzo przyjemny dla nosa. W smaku jest podobnie, dużo słodyczy, ziół, a do tego lekko pieprzna kontra. Finish jest przyjemny, dużo jałowca i gorzkich ziół, do tego jest rozgrzewający.
![Rivo Foraged Gin](https://i0.wp.com/gintonic.pl/wp-content/uploads/2022/11/wp-1669157862118.jpg?resize=676%2C676&ssl=1)
W połączeniu z tonikiem i kostką lodu gin traci trochę na intensywności aromatu, jednak pojawia się za to dużo więcej słodyczy, a zioła idealnie go dopełniają. W smaku robi się naprawdę ciekawie, bo jest słodko, po czym ujawnia się jałowiec, kardamon, kolendra i dużo słodkich ziół. Całość jest bardzo przyjemna w odbiorze i odświeżająca. Co ciekawe, po każdym łyku w ustach zostaje przyjemny ziołowy posmak.
Podsumowując Rivo Foraged Gin to bardzo ciekawy gin, urzeka swoją intensywnością, świeżością i ziołowością, a do tego w połączeniu G&T świetnie się sprawdza. Z mojej strony mogę polecić , przynajmniej spróbować jedne Gin&Tonic na Rivo. Jak posmakuje, to myślę, że 200 zł za butelkę będzie wtedy warte swojej ceny.
Cena: 199 PLN
Można kupić np tutaj:
Dziękuję za przeczytanie mojej recenzji i noty smakowej. Jeśli Ci się podobała, proszę zaglądaj tu częściej lub na FB czy Instagramie.
Jeśli ten wpis był dla Ciebie przydatny możesz mi postawić wirtualną kawę. Z góry dziękuję!
Autor: Rafał Stanowski
Dodaj komentarz